Türkiye ile Avrupa Birliği arasında 1996 yılından beri var olan Türkiye – AB Gümrük Birliği kapsamına giren bir malı Avrupa Birliği üyesi ülkelerden birine ihraç ettiğinizde, ithalatçı ülkede hiç gümrük vergisi alınmaması veya vergi indiriminden yararlanılması mümkündür. Türkiye ile Avrupa Birliği arasındaki Gümrük Birliği hakkında daha fazla bilgi almak için
tıklayınız.
Uluslararası ticarette iki ülke arasında ticarete konu edilen bir malın hangi ülke menşeli olduğuna göre değişen gümrük kuralları belirleyen tercihli ticaret anlaşmaları ve bu anlaşmalar uyarınca yürütülen tercihli ticaret uygulamaları vardır. Tercihli ticaret anlaşmaları kapsamındaki ihracatlarınızda, ithalatçı ülkedeki alıcının tercihli ticaret anlaşması ile sağlanan vergi muafiyeti ve indirimlerinden yararlanması mümkündür. Türkiye’nin tercihli ticaret anlaşmaları hakkında daha fazla bilgi almak için
tıklayınız.
Tercihli ticaret anlaşmalarının temel ilkeleri, eşyanın menşeine dayanmaktadır.
Eşyanın menşei ve menşe kuralları hakkında daha fazla bilgi almak için
tıklayınız.
İhracatınızın Gümrük Birliği veya tercihli ticaret anlaşmaları kapsamına girip girmediği konusunda Ticaret Bakanlığı’ndan, ihracatçı birliklerinden ve gümrük müşavirlerinden detaylı bilgi almanız mümkündür. İhracatınızın Gümrük Birliği veya tercihli ticaret anlaşmaları kapsamına girdiği hallerde, bu ticari işbirliğinin sağladığı imkanlardan faydalanması için belirli koşulların yerine getirilmesi gerekir. Bu koşulların sağlanması halinde ithalatçı ülkenin gümrük idaresine sunulmak üzere ihracatçı ülkede düzenlenen belgeleri “menşe ve dolaşım belgeleri” olarak ifade etmek mümkündür. Bu belgeler hakkında bilgi vermeden önce, önemli bir noktaya dikkatinizi çekmek istiyoruz:
Menşe ve dolaşım belgeleri, malın Türkiye’den ihracatı sırasında size bir avantaj sağlamazlar. Bu belgeler, esas olarak, malın gönderildiği ülkeye ithalatı sırasında müşterinize bir vergi muafiyeti veya vergi indirimi yapılmasını sağlarlar. Müşteriniz, yapacağı ithalat sırasında ülkesinin Türkiye ile imzaladığı anlaşma nedeniyle kendisine sağlanan vergi muafiyeti veya indiriminden yararlanmayı tercih ederse, mala ait menşe veya dolaşım belgesinin düzenlenip kendisine iletilmesini sizden talep edecektir.
Müşteriniz sizinle anlaşma yaparken menşe veya dolaşım belgesini ihraç ettiğiniz ürün ile birlikte göndermenizi isteyebilir. Malınızın Türkiye’den çıkışı sırasında yapılan gümrük işlemlerinde menşe veya dolaşım belgesini gümrüğe vermeniz zorunlu değildir. Ancak, malın gönderildiği ülkeye ithalatı sırasında yapılan gümrük işlemlerinde, menşe veya dolaşım belgesi verilemediği zaman, ithalatçı firma daha yüksek oranda ithalat vergisi ödemek zorunda kalacaktır. Bu durum nedeniyle müşterinizle aranızdaki ticari ilişkinin zarar görmemesi ve iki ülke arasındaki ticarette geçerli olan vergi avantajlarından azami ölçüde yararlanılması için, bağlı olduğunuz Ticaret Odası tarafından usulüne uygun olarak düzenlenmiş, ıslak imzalı ve mühürlü menşe veya dolaşım belgesini temin etmeniz ve gerektiği hallerde, bu belgeyi ihracat sırasında gümrük idaresine vermeniz ve vize ettirmeniz sizin için faydalı olacaktır.
İhracatçılarımız için önem arz eden menşe ve dolaşım belgelerini iki grupta toplamak mümkündür:
1. Gümrük Birliği kapsamında AB üyesi bir ülkeye ihracat yapmak istediğinizde eşyanız için düzenlemeniz ve gümrüğe vermeniz gereken belge “A.TR Dolaşım Belgesi” olarak adlandırılır. A.TR Dolaşım Belgesi ile ilgili ayrıntılı bilgi için
tıklayınız.
2. Ülkemiz ile bir tercihli ticaret anlaşması imzalamış olan bir ülkeye, malın menşeine bakılarak belirlenen tercihli ticaret uygulamaları kapsamında bir ihracat yapmak istediğinizde aşağıda belirtilen belgeden birisi düzenlenir:
• EUR.1 / EUR.MED Dolaşım Belgesi
• Fatura Beyanı / EUR.MED Fatura Beyanı
• Form A Menşe Belgesi
• D-8 Menşe İspat Belgesi
• Menşe İspat Belgesi (İran)
• Menşe Belgesi (Malezya)
• Menşe Beyanı
Menşe belgeleri ile ilgili ayrıntılı bilgi almak için
tıklayınız.
İhracatçılarımızın bu belgeleri bağlı oldukları Ticaret ve/veya Sanayi Odalarından, TESK’e ve TİM’e bağlı birliklerden boş olarak temin etmeleri, doldurmaları ve aldıkları kuruluşlara usulüne uygun şekilde vize ettirmeleri gereklidir.