Öncelikle, ithal edeceğiniz eşya için, ithalattan önce gümrük idaresi dışındaki bir kurumdan bir izin, lisans, uygunluk belgesi, yeterlilik belgesi veya benzeri bir belge almanız gerekiyorsa, bu belgelerle ilgili araştırmanızı eşyanız Türkiye’ye gelmeden önce yapmanız ve almanız gereken belgeleri gümrük işlemlerinizden önce temin etmeniz gerektiğini hatırlatmak isteriz.
İthalata ilişkin gümrük işlemlerini kendiniz yapabileceğiniz gibi, sizin adınıza tüm gümrük işlemlerini takip etmek üzere bir gümrük müşavirinden hizmet almanız da mümkündür. Esasen, ithalatın mümkün olan en erken safhasında bu hizmeti almanız, ithalat işleminin hatasız ve hızlı sonuçlandırılmasını kolaylaştıracaktır. Gümrük müşavirliği ve temsil müessesesi ile ilgili olarak daha ayrıntılı bilgi almak için
tıklayınız.
Gümrük işlemleri, “Bilgisayarlı Gümrük Etkinlikleri” ifadesinin kısaltması olan BİLGE yazılımı kullanılarak elektronik ortamda yürütülmektedir. BİLGE sistemi, eşyanın gümrük sahasına girişinden çıkışına kadar tüm gümrük işlemlerinin gerçek zamanlı olarak bilgisayar ortamında yürütülmesini sağlayan bir yazılımdır. BİLGE sistemine giriş yapabilmek için bir kullanıcı koduna, şifreye ve aynı zamanda bir elektronik imzaya ihtiyacınız olacaktır.
Kişiye özel olarak üretilen ve gizli tutulması gereken bir kod olan BİLGE Kullanıcı Kodu’nu en yakın gümrük idaresinden temin etmeniz mümkündür. BİLGE Sistemi hakkında daha detaylı bilgi almak için
tıklayınız.
Gümrük işlemleriniz sizin adınıza bir gümrük müşaviri tarafından yürütülecekse, gümrük müşaviriniz kendi kullanıcı kodunu ve şifresini kullanarak BİLGE sistemine erişim sağlayacağından, sizin ayrıca bir kullanıcı kodu ve şifre alarak BİLGE sistemine erişim sağlamanıza gerek kalmayacaktır.
BİLGE sistemine erişiminiz sağlandıktan sonra, firmanıza ait belirli bilgilerin gümrük idarelerinde bulunan
Yükümlü Kayıt ve Takip Sistemi’ne kaydedilmesi gereklidir. Gümrük işlemlerinizi siz kendiniz de yapsanız, sizi temsil eden gümrük müşaviriniz de yapsa, firmanıza ait bilgilerin
Yükümlü Kayıt ve Takip Sistemi’ne kaydedilmesi zorunludur. Aksi takdirde, BİLGE sisteminde gümrük işlemi yapamazsınız.
Yükümlü Kayıt ve Takip Sistemi hakkında daha detaylı bilgi almak için
tıklayınız.
BİLGE sistemine kendiniz veya gümrük müşaviriniz tarafından erişim sağlanması ve firmanıza ait bilgilerin
Yükümlü Kayıt ve Takip Sistemi’ne kaydedilmesi sonucunda sizi gümrük idaresinde işlem yapmaya hazır hale gelmiş olursunuz.
İthal edeceğiniz eşyanın gümrük işlemlerine başlamadan önce, eşyanızın tarife sınıflandırması, menşei ve gümrük kıymeti hakkında bilgi edinmenizi tavsiye ediyoruz. Bunlar, eşyanızın ithalat işlemleri sırasında doğru vergilendirilmesini ve ithalat prosedürlerinin doğru uygulanmasını sağlamak için gereken temel bilgilerdir.
Eşyanın tarifesi,
menşei ve
gümrük kıymeti ile ilgili bilgilerin ithalat işlemlerinizde neden önem taşıdığı konusundaki detaylı bilgiye bu bölümde yer alan diğer başlıklardan ve bağlantılardan ulaşabilirsiniz. Ayrıca, gümrük idaresinde vergilendirmenin nasıl yapıldığı konusunda bu rehberin “
Vergilendirme” bölümünde verilen bilgileri inceleyebilirsiniz.
Not: Bu sayfada yer alan metinler, görseller ve videolar, yalnızca bilgilendirme amacıyla hazırlanmış olup, gümrük ve dış ticaret mevzuatı hükümleri yerine geçmez.
Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili yasal düzenleme; 4458 sayılı Gümrük Kanunu ve bu Kanuna bağlı ikincil mevzuat'ta yer almaktadır.