“Gümrük Kıymeti” ne anlama gelir?

“Kıymet” kelimesinin sözlük anlamının “bedel” ya da “değer” olduğunu biliyoruz. 
Bir alım-satım işlemi, bir kiralama işlemi ya da bir takas işlemi yapıldığı zaman ekonomik anlamdaki “kıymet” kavramı oluşur.
Eşyanın gümrük kıymeti”ni, uluslararası ticarete konu edilen eşyaya gümrük tarifesinin ve eşya ticaretine ilişkin tarife dışı düzenlemelerin uygulanması amacıyla gümrük mevzuatı ile belirlenen bedel veya değer olarak tarif edebiliriz.
“İthal eşyasının gümrük kıymeti” ise, ithal eşyasının gümrük vergisinin hesaplanmasına esas alınan ve ad-valorem esasa göre belirlenen eşya kıymetidir. Ad-valorem esasa göre vergilendirme, eşyanın fiyatı veya değeri üzerinden vergi alınmasıdır. İthalat işlemleri sırasında eşyanın gümrük kıymeti, ithalatçının ya da alıcının, ithalatçı ülke gümrük idaresine yaptığı “kıymet beyanı” ile ortaya çıkar.


Not: Bu sayfada yer alan metinler, görseller ve videolar, yalnızca bilgilendirme amacıyla hazırlanmış olup, gümrük ve dış ticaret mevzuatı hükümleri yerine geçmez. Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili yasal düzenleme; 4458 sayılı Gümrük Kanunu ve bu Kanuna bağlı ikincil mevzuat'ta yer almaktadır.