Gümrük kıymeti gümrük idaresine nasıl beyan edilir?
Gümrük işlemi yapacağınız eşyanız hakkında, gümrük mevzuatı ile belirlenen kurallara uygun olarak gümrük idaresine bildirimde bulunursunuz. Bu bildirime “gümrük beyanı” denir.
Gümrük beyanınızı yaparken düzenlediğiniz gümrük beyannamesine eklemeniz gereken aşağıdaki belgeler eşyanın gümrük kıymeti ile ilgilidir:
•Fatura
•İthalat işlemlerinizde teslim şekline göre navlun faturası veya sigorta poliçesi
•Kıymet Bildirim Formu (ihracat, transit ve antrepo rejimlerinde bu formu düzenlemezsiniz.)
Kıymet Bildirim Formu, ithal eşyasının gümrük kıymetinin unsurlarını içerir. Esas itibarıyla satış bedeli yöntemine ilişkin mevzuat hükümlerini özet olarak ve soru-cevap şeklinde içeren bir belgedir. Gümrük Yönetmeliği’nin ekinde yer alan bu formun bir örneğini görmek için
tıklayınız.
Eşyanın gümrük kıymetinin beyanı ile ilgili olarak;
-Gümrük idaresinin beyan ettiğiniz kıymetin gerçekliğinden veya doğruluğundan emin olmak isteyebileceğini,
-Bu durumda sizden ilave bilgi ve belgeler isteyebileceğini,
-Belirli koşullarda eşyanın gümrük kıymetini diğer ülkenin yetkili makamlarına başvurarak araştırabileceğini,
-Bu işlemler sonucunda eşyanın gümrük kıymetinin yanlış beyan edildiğini anlaşılması durumunda ağır yaptırımların uygulanabileceğini
Önemle hatırlatmak isteriz.
Not: Bu sayfada yer alan metinler, görseller ve videolar, yalnızca bilgilendirme amacıyla hazırlanmış olup, gümrük ve dış ticaret mevzuatı hükümleri yerine geçmez. Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili yasal düzenleme; 4458 sayılı Gümrük Kanunu ve bu Kanuna bağlı ikincil mevzuat'ta yer almaktadır.