Tax-Free
Giden Yolcu Muafiyeti
Türkiye’den çıkış yapacak yolcular,
Duty-Free mağazalarından Türkiye'ye giriş yapan yolculara uygulanan limitlerin 3 katı kadar alışveriş yapabilirler.
Türkiye’den çıkış yapan yolcuların gidecekleri ülkelere giriş yapan yolculara uygulanan muafiyet limitlerini öğrenmeleri gereklidir.
Tax-Free Nedir? Kimler Yararlanabilir?
Türkiye’deki yetkili satış noktalardan satın aldığınız eşyanın KDV’sini, yurt dışına çıkarken geri alabilirsiniz.
Yaygın adıyla “tax-free” denilen bu uygulamadan, geriye dönük olarak 185 günden fazla zaman Türkiye’de yaşamamış olan:
- Yabancı uyruklu kişiler ve
- İkamet tezkeresi olan Türk uyruklu kişiler yararlanabilir.
Tax-Free Uygulamasından Yararlanma Koşulları
Satın alınan eşyanın değeri KDV hariç 100 TL’nin üstünde olmalı ve eşya 3 ay içinde yurt dışına çıkarılmalıdır.
Eşya sahibi, Türkiye’den çıkışı sırasında eşyayı Türk Gümrük görevlisine göstermeli ve faturasını onaylatmalıdır.
Adım Adım Tax-Free Uygulaması
Tax-Free satılı yapmaya yetkili olan mağazadan yaptığınız alışverişe ait e-faturanın bir çıktısı mağaza tarafından size verilir.
Yolcu olarak yurt dışına çıkarken e-fatura çıktısı ve eşyanızla birlikte gümrük idaresinin tax-free bankosuna gitmeniz gereklidir.
Gümrük görevlisi eşyanızı ve e-faturanızı inceleyerek gerekli şartların taşınıp taşınmadığını kontrol eder.
Kontrol sonucunun uygun bulunması durumunda e-faturanız gümrük tarafından onaylanarak faturanız aracı firmaya sevk edilir.
Aracı fir
PreviousNext
Türkiye’de yetkili noktalardan satın aldığınız eşyanın KDV’sini, yurt dışına çıkarken geri alabilirsiniz. Bu uygulamaya tax-free denilmektedir. Bu uygulamadan (geriye dönük 185 günden fazla zaman Türkiye’de yaşamayan);
- Yabancı uyruklular ve
- ikamet tezkeresi olan Türk uyruklular yararlanabilir.
Tax-free kapsamında satın alınan eşyanın değeri KDV hariç 100 TL’nin üstünde olmalı ve satın alınan eşya 3 ay içinde yurt dışına çıkarılmalıdır.
Tax-Free Satışına Yetkili Mağaza tarafından e-Fatura’nın çıktısı yolcuya verilir. Yolcu yurt dışına çıkarken e-fatura çıktısı ve eşya ile gümrüğün tax-free bankosuna gider. Gümrük şartların taşındığını görürse faturayı onaylar ve fatura aracı firmaya sevk edilir. Yolcu, aracı firmadan KDV iadesi alır.
KDV iadesi için eşyanızı 3 ay içinde yurt dışına çıkarmanız ve eşyanızı faturası ile birlikte, yurt dışına çıkarken gümrük görevlisine göstermeniz gerekir.
Not: Bu sayfada yer alan metinler, görseller ve videolar, yalnızca bilgilendirme amacıyla hazırlanmış olup, gümrük ve dış ticaret mevzuatı hükümleri yerine geçmez.
Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili yasal düzenleme; 3065 sayılı KDV Kanunu ve buna bağlı ikincil mevzuat'ta yer almaktadır.